4 sätt att fördubbla din investering

Det finns något om tanken på att fördubbla sina pengar på en investering som intrigerar de flesta investerare. Det är ett hedersmärke som släcks ut på cocktailpartier, ett löfte som gjorts av överyskare rådgivare och en rubrik som brukar täcka om några av de mest populära personliga tidskrifterna.

Kanske kommer det från djupt i vår investorspsykologi – den riskupptagande delen av oss som älskar den snabba buken. Eller kanske är det helt enkelt den estetiska sidan av oss som föredrar runda nummer – säger att du är “upp 97%” rullar inte riktigt av tungan som “jag fördubblade mina pengar”. Lyckligtvis fördubblas dina pengar både ett realistiskt mål att investerare alltid ska röra sig mot, liksom något som kan locka många människor till impulsiva investeringsfel. Här ser vi på rätt och fel sätt att investera för stora avkastningar.

Det klassiska sättet – tjäna det långsamt

Investerare som har funnits ett tag kommer ihåg den klassiska Smith Barney-reklamfilmen från 1980-talet, där den brittiska skådespelaren John Houseman informerar tittarna i hans oförglömliga dialekt att de “borde införskaffa pengar på det gammaldags sättet – de förtjänar det”. När det gäller det mest traditionella sättet att fördubbla dina pengar, är reklamen inte långt från verkligheten.

Kanske är det mest beprövade sättet att dubbla dina pengar under en rimlig tid att investera i en solid, icke-spekulativ portfölj som är diversifierad mellan blue chip-aktier och investment grade-obligationer. Medan den portföljen inte kommer att fördubblas på ett år, kommer det nästan säkert att så småningom göra det, tack vare den gamla regeln om 72.

Regeln om 72 är en känd genväg för att beräkna hur lång tid det tar för en investering att fördubblas om dess tillväxtpotential på sig själv. Enligt regeln om 72 delar du din förväntade årliga avkastning med 72, och det berättar hur många år det tar att dubbla dina pengar.

Med tanke på att stora blue-chip-aktier har återvänt ungefär 10% under de senaste 100 åren och investment grade obligationer har returnerat ungefär 6%, en portfölj som är jämnt fördelad mellan de två bör återgå till cirka 8%. Att dela upp den förväntade avkastningen (8%) till 72 ger en portfölj som bör fördubblas vart nio år. Det är inte så lurat när du anser att det kommer att fyrdubblas efter 18 år.

The contrarian way

Även rakade, jämnkullade investerare vet att det kommer en tid när man måste köpa – inte för att alla går in på en bra sak, men för att alla ska komma ut. Precis som stora idrottare går igenom nedgångar när många fans vänder sig tillbaka, går aktiekurserna på andra stora företag ibland genom sänkningar, eftersom svaga investerare leder till kullarna.

Som Baron Rothschild (och Sir John Templeton) en gång sa, smarta investerare ” köpa när det finns blod på gatorna, även om blodet är deras eget.” Naturligtvis argumenterade de här kända finansiärerna inte om att du köpte skräp. Snarare argumenterar de för att det finns tider då goda investeringar blir överlämnade, vilket ger en köpmöjlighet för modiga investerare som har gjort sina läxor.

Kanske är de mest klassiska barometrarna som används för att mäta när ett bestånd kan överlåtas, prisförhållandet och bokfört värde för ett företag. Båda dessa åtgärder har ganska väl etablerade historiska normer för både de stora marknaderna och för specifika industrier. När företag går långt under dessa historiska medelvärden för ytliga eller systemiska skäl, klarar smarta investerare en möjlighet att fördubbla sina pengar.

Det säkra sättet

Precis som hur det snabba körfältet och det långsamma körfältet på motorvägen så småningom leder till samma plats, finns det både snabba och långsamma sätt att dubbla dina pengar. Så för de investerare som är rädda för att förpacka sin portfölj runt en telefonpol kan obligationer ge en betydligt mindre osäker resa till samma destination.

Men investerare som tar mindre risk genom att använda obligationer behöver inte ge upp sina drömmar om en dag med stolthet på att fördubbla sina pengar. Faktum är att nollkupongobligationer (inklusive klassiska amerikanska sparobligationer) kan hålla dig i diskussionen “dubbla dina pengar”.

För de oinitierade nollkupongobligationerna kan det vara skrämmande. I själva verket är de överraskande enkla att förstå. I stället för att köpa ett band som belönar dig med en regelbunden räntebetalning, köper du en obligation till en rabatt till dess slutliga löptid. Till exempel, istället för att betala $ 1000 för ett $ 1000-band som betalar 5% per år, kan en investerare köpa samma $ 1000 för $ 500. När den rör sig närmare och närmare mognad, klarar sitt värde långsamt tills obligationsinnehavaren i slutändan återbetalas ansiktsbeloppet.

En dold fördel som många nollkupongobligationsinnehavare älskar är avsaknaden av återinvesteringsrisk. Med standardkupongobligationer är det den pågående utmaningen att återinvestera räntebetalningarna när de mottas. Med nollkupongobligationer, som helt enkelt växer mot löptid, finns det inget krångel att försöka investera mindre räntebetalningar eller risk för fallande räntor.

Det spekulativa sättet

Medan långsam och stabil kan fungera för vissa investerare kan andra finna sig somna vid ratten. De begär mer spänning i sina portföljer och är villiga att ta större risker för att tjäna större utdelningar. För dessa personer kan de snabbaste sätten att superstora nästägget vara användning av alternativ, marginal eller örebestånd.

Aktieoptioner, som enkla satser och samtal , kan användas för att spekulera på företagets lager. För många investerare, särskilt de som har sitt finger på puls i en viss bransch, kan alternativ turboladda sina portföljers prestanda. Med tanke på att varje aktieoption potentiellt representerar 100 aktier av aktier, kan ett företags pris bara behöva öka en liten andel för en investerare att slå en av parken. Var försiktig och var noga med att göra dina läxor; alternativ kan ta bort rikedom lika snabbt som de skapar det.

För de som vill inte vilja lära sig insatserna och alternativen men vill utnyttja sin tro (eller tvivel) om ett visst lager, finns det möjlighet att köpa på margin eller sälja ett lager kort . Båda dessa metoder låter investerare i huvudsak låna pengar från ett mäklarhus för att köpa eller sälja fler aktier än de faktiskt har, vilket i sin tur kan höja sin potentiella vinst väsentligt. Denna metod är inte för svaghjärtad eftersom marginalsamtal kan ge tillbaka dina tillgängliga pengar till ett hörn, och sålda kan teoretiskt generera oändliga förluster.

Slutligen kan extremjaktjakt snabbt vända dina ören till kronor. Oavsett om du bestämmer dig för att rulla tärningarna på de många tidigare blue chip-företagen som nu säljer för mindre än en dollar, eller om du sjunker några tusen dollar till nästa stora sak, kan penny-aktier dubbla dina pengar på en enda handelsdag. Kom bara ihåg, om ett företag säljer för en dollar eller några pennies, dess pris återspeglar det faktum att andra investerare inte ser något värde i att betala mer .

Till sist

Det finns ett gammalt ordspråk att om “något är för bra för att vara sant, så är det förmodligen det.” Det är ett vist råd när det gäller att fördubbla dina pengar, med tanke på att det finns förmodligen mycket mer investeringsbedrägerier där ute än säkra saker.

Medan det säkert finns andra sätt att närma dig fördubbling av dina pengar än de som hittills nämnts, var alltid misstänksam när du lovade resultat. Oavsett om det är din mäklare, din svärson eller en infomercial för sent på natten, ta dig tid att se till att någon inte använder dig för att fördubbla pengarna.